Firma gastronomiczna, która nabywa usługi cateringowe na potrzeby organizacji eventów, ma prawo do odliczenia VAT od tych usług, ponieważ usługi cateringowe są związane z działalnością opodatkowaną firmy. Warunkiem skorzystania z tego prawa jest spełnienie ogólnych zasad określonych w ustawie o VAT, w tym posiadanie prawidłowo wystawionej faktury dokumentującej zakup usług oraz wykazanie, że usługi te są wykorzystywane do działalności opodatkowanej (art. 86 ust. 1 ustawy o VAT).
Należy pamiętać, że zgodnie z art. 88 ust. 3a pkt 4 lit. a ustawy o VAT, nie można odliczyć VAT naliczonego, jeśli faktura dokumentująca nabycie usługi nie zawiera prawidłowych danych lub jest wystawiona przez podmiot nieuprawniony do wystawiania faktur.
Wyłączenie z prawa do odliczenia VAT – usługi gastronomiczne
Odliczenie VAT przez restaurację od usług cateringowych na eventy - zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, nie przysługuje prawo do odliczenia VAT naliczonego przy nabyciu usług gastronomicznych, które polegają na przygotowywaniu i podawaniu posiłków w miejscu świadczenia usługi. Przepis ten ma na celu wykluczenie możliwości odliczania VAT od usług, które są bezpośrednio związane z konsumpcją na miejscu, co obejmuje typowe usługi gastronomiczne świadczone w restauracjach, barach i innych lokalach gastronomicznych.
Natomiast usługi cateringowe, które polegają na dostarczaniu posiłków i obsłudze poza lokalem, nie podlegają temu wyłączeniu, co oznacza, że firma gastronomiczna może odliczyć VAT od takich usług, jeśli są one nabywane w celu organizacji eventów.
Interpretacje podatkowe odliczenia VAT od usług gastronomicznych
W praktyce interpretacje indywidualne wydawane przez organy podatkowe potwierdzają, że usługi cateringowe nie są tożsame z usługami gastronomicznymi, co pozwala na odliczenie VAT. W interpretacji indywidualnej z dnia 7 lutego 2020 r. (0112-
KDIL1-1.4012.460.2019.3.HW) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdził, że usługi cateringowe nie są objęte wyłączeniem z prawa do odliczenia VAT, o którym mowa w art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT. Oznacza to, że firmy, które nabywają usługi cateringowe na potrzeby prowadzenia działalności gospodarczej, mogą odliczać VAT naliczony przy ich nabyciu.
Odliczenie VAT przez restaurację od usług cateringowych na eventy - podsumowanie
Firma gastronomiczna, która zajmuje się organizacją eventów, ma prawo do odliczenia VAT od nabytych usług cateringowych, ponieważ usługi te nie są klasyfikowane jako usługi gastronomiczne, które podlegają wyłączeniu z prawa do odliczenia VAT zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT. Aby skorzystać z tego prawa, firma musi jednak spełnić ogólne zasady dotyczące odliczenia VAT, zawarte w art. 86 ust. 1 ustawy o VAT, w tym posiadać fakturę dokumentującą zakup usług cateringowych. Odliczenie VAT od usług cateringowych jest możliwe, o ile usługi te są wykorzystywane do działalności opodatkowanej, jak na przykład organizacja eventów, i są nabywane w celach związanych z prowadzoną działalnością gospodarczą.